2015. május 16., szombat

A hívők bűneNagyon sokszor találkozik az ember olyan magukat hívőnek nevező emberekkel, akiknek életében semmiféle lenyomata ennek nincs. Ugyanúgy él, mint a szürke, elveszett átlagember. Ugyanolyan egyéni haszonszerzési taktikái vannak, önző, mindenkin átgázoló mindennapjai a munkahelyén vagy csak egy sorban állás alkalmával. A hétvégi bulik morális színvonala pedig ugyanolyan alantas fertő szintjén folynak nála. Ahogy egy minden vallásos morált nélkülöző ember életében. Csak ő mellé feltételezi Isten létét, sőt akár egy-egy imát is megejt éjjel a takaró alatt, ha nagy bajban van. Ez pedig baj, nagyobb baj, mint hinnénk.
 
Az, hogy ha valaki hisz Istenben nem feltétlen pozitívabb még az üdvözülését tekintve, mint egy ateista helyzete. Isten feltétezése, elgondolása, sőt még a belevetett szilárd hit sem ér sokat, ha mellé gyakorlat nem társul. A valódi hit a mindennapi cselekvéseinkben is megnyilvánul, aki nem így van ezzel, nem elég erős és valódi a hite. De mint mond erről Jézus?

„ Viszont aki nem ismeri ura akaratát, és úgy művel verést érdemlő dolgokat, az kevesebb botütést kap. Attól, akinek sokat adtak, sokat követlenek, és akire sokat bíztak, attól többet kívánnak” (Lukács12,48)

Fontos megszemlélnünk és megszívlelnünk ezt. Mit is jelent ez gyakorlatban? Azt, hogy ha valaki nem ismeri Isten igéjét, mert tegyük fel egy ausztrál bennszülött, akkor nem is kérik rajta számon ennek fényében a tetteit, hanem saját lelkiismerete és az adott közösség törvényei tükrében. Azonban nekünk, akiket Isten arra érdemesnek tartott, hogy törvényét megismerhessük nagyobb terhet rótt ránk ugyan, de nemesebb feladat is. A hívőkre nagyobb feladat hárul. A fenti idézet értelmében tehát, ha egy ateista a hétvégéi bulikon mindig parázna, és „carpe diem” módra falja, az élet földi örömeit akkor ugyan nem marad el az ítélet felette, de figyelembe lesz véve tudatlansága is. Míg ha egy hívő keresztény ember elcsábul és egyetlen bulin él a kísértéssel, vagy hétköznapibbat véve rákattint pornográf oldalakra sokkal nagyobb bűn az az ő egyéni megítélésében, mint az ateista ezernyi paráznasága. Ahogy egy pap pedofíliája mérhetetlen gyalázat Isten színe előtt, sokkalta nagyobb mint egy magányos őrülté, aki nem képviseli az Urat, ezáltal nem is az Ő nevében követi el gyalázatát. Mert mind egyénileg vagyunk megítélve, és ami az egyiknek kis bűn, a másiknak lehet hatalmas. Így igazságos, a tornaórán magasugrásnál sem várjuk el a 160 cm-es lányoktól azt, amit a 180cm-es fiúktól. 

A keresztény embernek egy égő fáklyának kell lennie a sötétben. Nem tökéletesnek, nem hibátlannak, mert mind emberek vagyunk, de erre törekvőnek annál inkább. A keresztény ember ismeri a bűnt. Nem csak elvont formában, magában is ismeri azt és igyekszik ellene harcolni. Természetesen kérdezhetik, hogy ha nem olyan súlyos az ítélet azon, aki nem ismeri az Úr akaratát teljességgel akkor miért éri meg ismerni? De megéri. Mert akinek „sokat adtak” ezért „sokat is követelnek” az ajándékot kapott. Mert aki nem ismeri az igét, de rosszat cselekszik, nem kap oly súlyos büntetést érte, mint aki hívő, mégsem kerülhet a mennyei hierarchiában olyan közel Istenhez és a vele járó minden jóság és boldogság magasabb szintjéhez, mint az aki ismeri az igét és be is tartotta. Nagy azoknak a jutalma, akik felismerik Istent és felveszik a maguk keresztjét, és ha néha meg is botolva, le is ejtve, de újra felveszik és végig is viszik. 

Akik hívők, de úgy élnek gyakorlatban mintha nem lenne az Isten, azok pedig mihamarabb erősítsék meg és mélyítsék el a hitüket. Ami sohasem lehet elég mély és mindig mélyebbre és mélyebbre kell ásnunk. Ne hozzunk szégyent az apostolokra, akik tudták az igazat és vállalták a megégetést, az élve nyúzást, a megfeszítést ezért az igazságért. Bár nagy keresztet kapnak a hívők, nem hiába. Örüljetek, ha Isten rátok bízta az éles látás képességét, örüljetek, hogy „sokat bíztak” rátok és „sokat követelnek”, mert azt jelenti, hogy képesek is vagytok erre. Ez pedig nagy ajándék, becsüljétek meg!
Horváth Martin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése