2015. szeptember 3., csütörtök

Bevándorlás: Keresztény szemszögAz utóbbi időben a migránskérdés egyre inkább kiszorít minden más témát az aktuális társadalmi közbeszédből és mivel felmerült az egyházak felelőssége és a keresztény hozzáállás is, úgy gondoltam ideje egy más nézőpontot is megvitatni, mint amit eddig ilyen téren hallani lehetett. A keresztény felebaráti szeretetet és segítségnyújtást, befogadást kérik számon a baloldali gondolkodású emberek, pártok, mozgalmak, azonban a keresztényi hozzáállást összekeverik a liberális hozzáállással és a segélyszervezetek karitatív funkciójával. Mitagadás, manapság így is tekintenek az egyházakra a modern korban, azonban a keresztény szellemiség nem (csak) ezt jelenti. 


„Nemzet nemzet ellen, és királyság királyság ellen támad majd. Sok helyen az embereknek nem lesz mit enniük és földrengések lesznek.”( Máté 24:7)


Jézus leszögezte, hogy ínséges idők és borzalmak jönnek majd, ennek vagyunk tanúi most is. A menekültáradat, az Iszlám Állam tombolása, de a felvilágosodás utáni szellemi háború a Nyugati keresztény értékrend ellen, mind ennek az egyértelmű jelei. Utóbbira kitérve- hogy elemezhessük a helyzetet ennek tükrében- a felvilágosodás után a különböző ideológiákkal, mint egyfajta szellemi vírusokkal gyengítették le az Európa kulturális immunrendszerét és egy kozmopolita, élvhajhász, haszonelvű, liberális, gyökértelen, identitását vesztett masszává vált. Ez az Európa önmagában is haldoklik és Nietzsche-t idézve „Isten meghalt…” számára, így fokozatos mélyrepülése csak is a pokol állapotába vezet. Egy süllyedő hajó a modern, liberális Európa, ami önmagát sem képes megmenteni, nem még befogadni több százezer, millió muzulmánt. 


A muzulmán világ pedig kulturálisan teljesen ép és erős. Ez a világ pedig itt kopogtat, mi több ajtóstól rontott be a haldokló Európa házába. Ez a kulturális sokk önmagában is katasztrofális, amit Nyugat-Európában beigazolódni látunk a harmadik generációs bevándorlók példáján. Egyre elterjedtebbek az úgy nevezett „No-go zónák”, amit muszlim bevándorlók „állam az államban” módon elcsatolnak a befogadó városokról és a saría(iszlám jog) kemény törvényei szerint élnek. A nem arabok és keresztények pedig halál fiai ha bemerészkednek. Sem a rendőrség, sem a hadseregnek nincs hatalma már felettük. A demográfiai adatok pedig azt bizonyítják, hogy az őshonos európai népesség fél évszázadon belül eltűnik, míg az iszlám bevándorlók hatalmas népességrobbanást hajtanak végre. Tehát a teljesen békés jövevények esetén is ez a forgatókönyv valószínűsedik Európa szerte, kérdéses a keresztény ember ezt mennyire kívánná elősegíteni? A menekültek nagy része pedig valójában nem is menekült, hisz sokuk nem is háborús országból érkezik, hanem megélhetési célokkal özönlik el az öreg kontinenst. Az öreg kontinens azonban ebben az állapotában nem képes sem integrálni, sem eltartani ennyi embert és kulturális, etnikai és gazdasági káoszba fullad az egész modern népvándorlás. Nem beszélve a köztük lévő, vagy már ittlevő terroristákról, akik remek utánpótlást jelentenek az Iszlám Állam európai terveihez. Ez az egész konfliktus, feszültség pedig nem mást szolgál, mint a Sátán hatalmát. 


„De jaj nektek, föld és tenger, mert leszállt hozzátok a Sátán! Nagyon dühös, mert tudja, hogy már csak kevés ideje maradt.” (Jel.12:12)


A Sátán a mennyei létsíkról kiűzetve, alászállva a mi létdimenziónkba hull alá. Emberi időérzékelés szempontjából ez több ezer évet jelent, míg a Sátán és angyalai „megérkeznek” az anyagi világ szintjére és kiteljesedik hatalmuk. Mi nekünk is egyre kevesebb időnk maradt, míg ez beteljesedik. A jelenlegi helyzet pedig tökéletesen egy lépcsőfok az Apokaliptikus állapot felé. Be kell látnunk, hogy bármit is teszünk a migránsok tömegével keresztényként, el nem kerülhetjük az elkerülhetetlent. 


„Amikor pedig harcokról és háborús hírekről hallotok, ne rémüljetek meg. Ennek be kell következni, de ez még nem a vég.(„Márk 13:7)


Be kell látnunk nem véletlen nevezi a Szentírás több helyen a Sátánt hát a „világ fejedelmének”. Minden ami evilágban történik, az Ő tervét valósítja meg, az idő előrehaladtával pedig egyre inkább teljesedik ki uralma. A kérdés a keresztények számára az, hogy ebben a helyzetben, ezekben az időkben, hogyan jár el. A világban szinte minden ember, minden cselekedet a Sátán malmára hajtja a vizet, a kérdés, hogy milyen mértékben. Egyedül Jézus volt ebben a világban, akivel ez nem tudott megtörténni. De maga az apostolok tevékenysége is ha belegondolunk, indukált magukra egy sor halálos ítéletet és valakik kivégezték őket, akik akarva vagy akaratlan de a gonosz cinkosai lettek gyilkosságukkal. Természetesen ez azért fontos, hogy értsük a világ mikéntjét, nem rettegést akarok kiváltani. Ha az ember hisz Jézus Krisztusban, megváltásában és jobb emberré, Krisztusibb emberré kíván válni, akkor nincs mitől félnie. Akkor sem ha tudjuk, a legjobb szándék is valahol a gonosz térnyerését valamely mértékben befolyásolja. 


A bevándorlás és az elkövetkezendő kulturális, vagy tényleges pusztítás esetén is ez a kérdés. Mennyiben segítjük a Sátán tervét? Itt van egy idegen világ, s maguk sem tudják, hogy sötét erők sakkbábuként használják őket egy gigantikus csatában. Mi pedig szeretjük felebarátinkat is, még ha tudatlanságukban rosszat is cselekszenek. Itt ez az idegen, iszlám világ most a mi birtokunkon, ami a keresztények számára mindig oly elérhetetlen volt. Talán ki kéne használni az alkalmat és ebben a mindenki számára válságos időkben szólni Jézusról. Az ételosztás helyett vagy mellett próbált már valaki lelki táplálékot nyújtani nekik? De az itt élőkkel, akik félnek az elkövetkezendőktől, mert már egyértelműen látják a veszélyt, talán ugyanígy kéne eljárni. Mentsük ami, és aki menthető. Ez a keresztény hozzáállás ezekben az időkben. 


Nem kívánok kvótarendszerekben és kitoloncolásokban, politikában állást foglalni…csak azt tudom, hogy Jézus nem hagyná magára a terhes kismamákat és családosokat bárhonnan is jöjjenek bármilyen céllal, de nem működne közre egy kontinens kultúrájának, tucatnyi nemzetének lassú kipusztításához sem.

Horváth Martin

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó írás, végre ! Köszönöm Martin ! Közérthető, korrekt, világos és szókimondó összefoglalója a helyzetnek. Csak azt nem értem, hogy a keresztények miért félnek kimondani mindezt és véleményt alkotni (illetve sejtem).

    VálaszTörlés